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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  29/09/2022
Data da última atualização:  29/09/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MASCARENHAS, A. R. P.; SCATOLINO, M. V.; DIAS, M. C.; MARTINS, M. A.; MELO, R. R. de; MENDONDÇA, M. C.; TONOLI, G. H. D.
Afiliação:  MARIA ALICE MARTINS, CNPDIA.
Título:  Association of cellulose micro/nanofibrils and silicates for cardboard coating: Technological aspects for packaging.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Industrial Crops & Products, v. 188, e115667, 2022.
ISSN:  0926-6690
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2022.115667
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Paper coating with cellulose micro/nanofibrils (MFC/NFC) can improve the performance of paper packaging. However, the process cost is high due to the significant energy consumption. The objective of this work was to produce MFC/NFC with pre-treated fibers using calcium silicate (Ca2O4Si) and magnesium silicate (MgO3Si) and evaluate their performance as a coating on cardboard. For the production of MFC/NFC, pre-treatments with Ca2O4Si and MgO3Si reduced energy consumption by ~30 %. The layers added to the cardboard reduced the water vapor permeability, mainly for the coating with 5 % MgO3Si (~98 g mm/kPa− 1 day m2 ). These characteristics indicate that coated paperboard is suitable for packaging bread, cheese, fruit, and vegetables. Suspensions with 5 % and 10 % Ca2O4Si increased the spread of PVAc, PVOH, and printing ink. The coatings reduced the strength and stiffness of the papers by ~50 % compared to the uncoated paper due to the wetting and drying cycles. On the other hand, there was an increase in ductility, which potentiated the paper?s formability. Optimizing application and drying techniques for MFC/NFC and silicate coating formulations can improve the mechanical and barrier properties of the coated papers for multilayer packag
Palavras-Chave:  Barrier properties; Multilayer packaging; Surface energy.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18069 - 1UPCAP - DDPROCI.22/1072022/116
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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  15/10/2019
Data da última atualização:  18/02/2020
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  CARNEIRO, J. M.; FIGUEIREDO, M. C. B. de; BARROS, V. da S.; GIONGO, V.
Afiliação:  JADE MULLER CARNEIRO; MARIA CLEA BRITO DE FIGUEIREDO, CNPAT; VIVIANE DA SILVA BARROS; VANDERLISE GIONGO, CPATSA.
Título:  Life cycle inventories of mango in Brazil.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  In: MATSUURA, M. I. S. F.; PICOLI, J. F. Life cycle inventories of agriculture, forestry and animal husbandry - Brazil. Zürich: Ecoinvent Association, 2018.
Páginas:  p. 71-90.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Mango (Mangifera indicaL.) is considered as the most produced tropical fruit around the world (FAO, 2017). The largest Brazilian producer of mangois the semi-arid region of the Sub-area of the São Francisco river basin, that in 2016,it reached a production volume of 654,493 tons of mango (IBGE, 2016), corresponding to 67% of the national fruit production. Only in the Agroindustrial Pole of Petrolina, Pernambuco, and Juazeiro, Bahia, there is an area of more than 14 thousand hectares for this crop, with an average yield of 21.7 and 38.2 tons per hectare in Petrolina and Juazeiro, respectively. In these two municipalities the production value already reaches more than 248 million reais (IBGE, 2016).In addition, the Brazilian mango is widely exported around the world; the country ranks as the 6th largest mango exporter (Anuário Brasileiro Da Fruticultura, 2017), with export volume reaching more than 179 thousand tons in 2017. About 86% of this export is promoted by the Submedia of the Vale do São Francisco (Brazil, 2018), mainly destined for the United States (18%) and Europe (45%).The main varieties of mangoproduced in thisregion are?Tommy Atkins?, ?Haden?, ?Keitt?, ?Kent?, ?Palmer?, originating in the United States and the most used for export. ?Rosa? and ?Espada?are varietiesof Brazilian origin and more popular in the domestic market.
Palavras-Chave:  Inventários do ciclo de vida.
Thesagro:  Adubação; Manga; Pós-Colheita.
Thesaurus NAL:  Mangoes; Packing houses.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA58693 - 1UPCPL - DD
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